School: Baile an Churraigh

Ballincurry, Co. Galway
A. L. Ó Maoileannaigh

1. Bhí féar ann i bhfádh o shóin agus is fadhó bhí agus bhí sé 'na cómhnuidhe ag Slíabh Múire í gCondhae na Gaillimhe. Bhí sé i gcómhnuidhe ag cáinth i dtáobh tír na n-óg. Dúbhairt sé sán oidhche dá mbhéadh an máidin bréagh gó nimtheochaidh sé agus ní stópfad sé gó bféidhfidh sé tír na n-óg. Déan sé sin ars a bhéan reithidhigh míse do bhearch béagh agus phóntog dúith. Bhí sé ag ímtéacht agus ag síar ímhteacht gúr cásadh bóthar bréagh air. Bhí bálách bréagh lé fághail 'os na sgéacha agus bhí sé go h-alúinn agus gó déas. Ní ráibh sé i bhfádh fúr chásadh géatha mór áir. D'féach sé ísteach ins na páircheanna agús chónnaic sé Cáislean bréagh. D'imtigh sé léis agus bhí sé ag féachaint. Is cósamhail lé Caislean an t-árd Rí