School: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. Galway
Páraic Ó hAichir

1. (no title)

Bhí fear fado i gCill Rónáin a dtáinig neach aige san oidhche ag innseacht dó go raibh císte ina léithide seo go ait ...

Bhí fear fadó i gCill Rónáin a dtainig Neach aige san oidhche ag innseacht dó go raibh ciste in a léithide seo go ait acht go gcaidhfeadh sé a gabhail ag an do dhéag a chlog san oidhche ghá chuartú no ag an do dhéag sa lo Dia Domhnaigh mar sín é an tam bhíodh an t-aifrean fado ann. Acht ní gabfadh an fear ann mar gheall ar uair an aifreann. Is comhsail gur innis se ghá chuid comhrsanna go dtainig an Neach aige agus cuaidh triur no cearar suas aon oidhche amhain go dtoigfidís an ciste. Bhí sean tailliuir sa mbaile a raibh beagán saoidhchean céille ag baint dó i gcoimhnuidhe. Bhí se in eindí leo agus nuair a tainig siad go dtí an áit a raibh se raidhte a raibh an ciste. Thosuigheadar ag roinnt an óir
    Mac Dara Ó Maoláin
    Bartla Ó Maoláin