School: Doire Mór Iata (roll number 16599)

Doire Bhó Riada, Co. Galway
Hannraoi Ó Coinnigh

1. (continued from previous page)
    anois mar tá nearth lé n-ithe agus lé n-ol acu gach taobh dá dtugann siadh a n-agaidh buidheas lé Dia. Tá sean casan casan ag dul amach o mo bhaile go bhárr a gleanna agus caithfidh tú dul trídh cnuich agus althreaca agus gach Beanna in a bhfuil lé feicheal uait tá altreaca ann in a feidir leath seasamh ortha agus tugtar altreaca na sruthain gheala ortha. Sé an t-ainm a tugtar ar an gcasan sin casan Bhéal a Mhamha agus téigheann sé amach taobh na h-ancar agus tagann sé isteach go dtí teach Sheamuis Seóighe a d'imthigh as an mbaile seo agus ceanglann sé lé bothar an Mhama annsin atá ag rith on t-sraidh go dtí an Teach Pobail i gCill Miolacain. Tá droch sgailpeanna san gcnuich sin mar ar lá amháin bhí fear ag dul amach an bealach sin ar thoir caoire a bhí imthigh uaidh cuaidh sé suas ar bharr n h-aile agus bhí sé ag breathnú uaidh i ngach aith agus sgiorr a cos uaidh agus cuireadh sios leis an aill é agus briseadh a cnámh a dhroma agus níor mhair sé ach cupla uair. Ba gearr gur tháinich fear an bealach agus dubhairt sé gurbh é an fear a bhí ag cuir tuairisg na caorach ach ars an fear tá sé féin imthighthe com maith leis an gcaoire ach geobfar in caore ach ní geobfar an duine go brath. Thug sé abhaile é agus ní bé a bfearr leis leitheadh do sgéal a bhéith aige da mhuinntir ach siad gabhail lé toil Dia. Is iomdha caora atá da mharbhaí ins an aith ceadna an la atá indu ann.
        1. public infrastructure
    Eibhlín Ní Mhaille