School: Tulach Cadhain (roll number 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway
Séamus Ó Duibhghiolla

1. (continued from previous page)
    Pádhraig a bhachall leo agus d’iompuigh sé go clocha iad. Tá an poll agus na clocha le feiceál fós - cinéal cuma fear ar ceann acu agus cloch an-mhór is eadh an ceann eile. Creideann na daoine nár cheart d’éinne a lámh a chur ar na clocha sin.
    Tá áit eile ins an mbaile s’againne ar a dtugtar “Sgól an Aifreann” air.
    Aodh Ó Maidín
    Cill a’ Chlogáin
    Sé m’athair, Tadhg Ó Maidín a d’innis an méid seo dham. (feilméar)
  2. Laetheannta ‘Airithe
    Ins an cheanntar seo ní caitheann na daoine an luaithreadh amach aon Dómhnach ach coinnightear istigh sa teach é. Má bíonn aon galar ar chraiceann na laoghanta agus an luaithreadh sin a chuimilt ar an gcraiceann gheobhadh sé biseach. Ar an chéad lá d’Eanair cuireann na daoine cipín san uisce in a sheasamh, agus má eirigheann an t-uisce rith na h-oidhche deirtear go mbíonn chuile rud daor ar feadh na bliadhna, agus má islíghiann an tuisce go mbíonn chuile rud saor rith na bliadhna.
    Aodh Ó Maidín
    Kilcloggaun, Co. Galway