School: Ros Cathail (Buachaillí)

Rosscahill, Co. Galway
Mícheál Mac Donnchadha

1. (continued from previous page)
    sí súil ar gach síol agus fásann baslóg as gach súile. An cuid de'n fhata a bhíons fágtha tugtar bulán air. Ní bíonn aon súil air agus ní fhásann aon baslóg as. Tugtar do na mucaí agus do na beithidhigh iad.
    Sgarann bean na fata ar na iomaire. Tagann buachaill indiadh agus bata aige. Bíonn biorr air an bata agus dheanann sé poll in-aice lé gach síol. Cuireann sé an síol síos ins an poll agus cluaduigheann se iad lé créfóig.
    Sa droch-shaoghal bí na fataí an-ghan. Biodh na sean-daoine ag iarraid na síolta a spáráil agus bhainidís an súil as an bhfata lé cleite. Ní bhiod aca acht an súil ag iarradh na síolta a deanamh fairsing acht bíodh na fataí agus na gasanna an-lag mar gheall ar sin.
    Nuair a bíos na gasanna ag fás suas ins an Samradh. Cuirtear spreidheáil orra. Geibheann an feilméar barraille uige agus cuireann se cloch-gorma ag laghadh ann.
    Ruadhraí Breathnach
    Portacarron, Co. Galway