School: Ros Muc

Ros Muc, Co. Galway
Stiofán Ó hOisín

1. (continued from previous page)
    raibh go holc chuaidh an inghean ag faireadh uirthi agus is gearr go bhfaca sí í ag tógáil leac mhór. Thóg sí aníos pota óir. Tháinic an inghean dhá hiarraidh arís tráthnóna agus thug sí abhaile í. "Tá ocras ort anois" a dubhairt an inghean leis an tsean chailleach. "Agus níl aon bhlas agam le tabhairt dhuit go dtiocfa mé ón siopa."
    Chuaidh sí go dtí an áit a raibh an pota óir. Thug sí léithe pota óir. Thug sí léithe pota óir [!] chuig an siopa agus cheannuigh sí 'chuile shórt biadh. Annsin chuir sí síos 'chuile shórt beatha dhí fhéin agus dhá chuid gasúr. Nuair a chonnaic an tsean-cailleach an méid beatha agus a bí sa teach d'fhiafhruigh sí dhe cá bhfuair sí an t-airgead leis an méid beatha a cheannacht. "Ó a ghadaidhe caillighe tá tú ag breathnú orm-sa ag fághail bháis leis an ocras agus ní thiubhartha aon phinghinn dom féin agus do mo chuid gasúr. Ach tá do chuid airgid agam-sa anois agus ní fheice tú aon phingin go
    Áine Uí Conaire
    Cill Bhreacáin, Co. Galway