School: Rathún (Clochar) (roll number 1013)

Rahoon, Co. Galway
Seán Mac Suibhne

1. (no title) (continued)

Bhí fear ann fadó agus bhí ceathair mach aige, bhí siadh tuirseach sa mbaile agus chuaidh as ceathair acú amach ar thoir oibhre.

(continued from previous page)
    Tá air an rí ach is beagh an mhait dhomh thusa, ní beidh fhios agat ar an fear. Tá ceathair mach agham atá in ann rud ar bith a deanamh. Tá go máith ar an riogh. Goidh fáithche mo inann aráir agus ní'l fíos agam ca bfuil sí. Gaibh amach arsa an t-átháir leis an mach is síne agus breathnuigh trídh an telescope agus feach ca bhfuil sí. Breatnuigh sé agus bhí sí féin agus an faitche sa domháin thóir. Cuaidh an ceatair mach amach i mbádh agus dubhairt an ríogh go dtuibhfadh sé an inann le posadh dón fhear is fearr. Di'imtigh leo agus goidh fear an fáinne í. Nuair a duais an faithche bhí an béan imtigh agus cuaidh sé in-a diaidh agus bí siadh ag dul isteach ins an mbádh nuair a connaich siadh an faithche ag teacht. Cáith fear an gunna leis agus fuair an faithche bás. Bhí an aoraidh teanaidh leis an faithche gur tuit sé sa mbádh agus rinne sé dá leith de Taimidh reidh anois ar siadh san D'éirigh fear na snámaidhe agus dfuas sé an mbádh san caoí ceadhna a raibh sé, Táinigh siadh abhaile slán sabháilte go dtí an ríogh Bhí átháis an domháin áir. Ce agaibh féar is fearr an bean a tórt dhó. Míse a connaich í arsa fear is síne. Míse a goidh í ar an dara mach. Bhí sibh mairbh ar fadh ar an triomadh mach mára míse.
    Ní'l is agam ceardh is fearr dom a deanamh air an ríog ach dtuibhfadh mé fortune a baineadh sibh máirtéan as ar seiseamh. Cuaidh siadh abhaile abus bhí siadh saidhbhir as sin amach.
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Nóra Ní Droighneáin