School: Rathún (Clochar) (roll number 1013)

Rahoon, Co. Galway
Seán Mac Suibhne

1. An Greasáidhe Sidhe
    Ceapann daoine fá's dtuaidh dá rachadh duine amach maidean lae Bhealtaine agus an at-adha bheit air go gcasfaidhe an gréasaide -sidhe leis agus dá mbeadh an t-adh leis go mbheadh sé indan an sparán óir a bhaint de agus go mbheadh siad saidhbhir uaid sin amach.
    An t-Iasgaire
    Dá mbeadh duine ó'n nGaedhealtacht ag dul amach ag iasgaireacht agus dá gcasfaidhe bhean-ruadh leis rachadh sé abhaile arís mar b'ead a fios aige nach mbeadh an t-adh air dá dteigfeadh sé ar agaidh.
    Ag déanamh maistire
    Dá mbeadh daoine ag déamam maistire san nGaedealtacht agus dá dtagfadh duine eile buile a bualadh ar an mbainne mó ruaigfidhe as an teach é. Nos eile a bhios ag na daoine nuair a bhios siad ag déanam maistire i seadh, cuireann siad splannc nó smiocóid faoin gcuinneóig.
    Lil Ní Nuanáin
    University Road, Co. Galway