School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    dtalamh nách mór tugtar lias air nó madra gaoithe agus nuair a cídhtear é deirtear gur cómhartha báiste=ighe é.
    An Ghaoth:- Sí an ghaoth aniar andeas a thugann a báisteach chúgann de gnáth "Is maith an bhean chaithte an gaoth"
    "Is olc an gaoth na séideann do dhuine eigint." "Cuirfhid an gaoth adtuaidh an bháisteach ar gcúl.
    Na n-eanlaithe:- Nuair a thagann na faoileáin isteach ar an dtalamh sin cómhartha stuirme agus nuair a bhíonn siad ag sgréachaig sin cómhartha báistighe nuair a bhíonn an fiadhach mara árd ó's cionn na talman sin cómhartha droch aimsire ma bíonn na fain leóga ag eitilt ana íseal sin cómhar tha baistighe.
    Ainmhidhthe na feeirme:- Nuair a bhíonn glór ana bhrónach ag ainmhidhte na feirme sin cómhadtha stuirme.