School: Gort na Scairbhe (roll number 14902)

Gortnaskarry, Co. Kerry
Seán Ó Cobhthaigh

1. Tá leaba na bó suidhte ar an dtaobh thiar de lios a’ phúca.
    Fado bhí bó ag taisteal na tíre go léir, do chodail sí go minic san áit seo, agus uathi sin tháinig ainm na háite.
    Thug sí bainne do gach einne a chruidh í.
    La amháin tháinig bean a bhí ‘na cohnnuidhe in aice na háíte, Dubhairt sí go bhfaigheadh sí canna nár bhféidir leis an mbuin é líonadh mar níor bhfeidir le heinne an bhó sin do shniugadh.
    Thosnuigh an bhean á crúdh isteach i gcriathar go dtí go raibh sí i mbaoghal a báidhte san mbainne a bhí na tuille na timcheall. B’éíghean dí eirghe agus as go bráth leis an mbuin, ní fheacha éinne ón lá san amach í.
    Beaufort, Co. Kerry