School: Cathair Samháin

Cathair Samháin, Co. Kerry
Máire E. Bean Uí Sheaghdha

1. Laetheannta mí rathmhar
    Tá mórán laetheannta áirithe sa bhliadhain nách maith leis na daoíne aon obair nuadh do thosnughadh. Ní maith le daoine áirithe i bpáirc núadh chum í threabhadh Dé Luain.
    Ceapann siadh leis nách cheart tosnughadh ag deanamh tighe nuadh Dé Lúain ná dul isteach innte laetheannta áirithe sa bhliadhain agus nách ceart an chroch an cat ná an cailleach a thabhairt istech i dtig nuadh leat.
    Bíonn Lá Crosta na Bliadhna trí laetheannta taréis Lá Nodhlag agus deireann siad nách ceart do éinne pósad an lae air a dtuiteann Lá Crosta i rith na bliadhna go léir.
    Deireann siadh leis gur ceart an cabáiste a chur Aoine an Céasta agus gan é cur an lá ‘na dhiaidh sin i-naonchur mar ná fásfhadh sé in aonchor dá ndéanfá é sin.
    Pádraig Ua Curdáin
    Ochtaibh