Scoil: Ros Dubh (uimhir rolla 12569)

Ros Dumhach, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Gionnáin

Fionn ag cosa an Rí agus chodhlaidh an madadh le taobh Fionn.
    Nuair a thainig an meadhon oidhche ní raibh Fionn ina chodhladh agus chonnaic sé an Rí ag cur a culaith airm air agus ag dul amach agus níor phill sé arís go dtí breacadh an lae.
    Nuair a thainig sé abhaile d’fiafruigh Fionn de cén áit ar chaith sé an oidhche agus dubhairt an Rí. “ A Fhionn tá an sgéal sin ró fhada acht innseochad sgéal gearr duit faoi”. Thosuigh sé air.
    Cúpla lá ó shoin bhí mé in mo shuidhe anseo, mé fhéin agus mo inghean. Thainig fathach isteach agus rinne sé a dhícheall mo inghean a thabhairt uaim, acht fuair mé leith-sgéal dhó. Dubhairt sé go dtiocfadh sé san oidhche agus muna mbeirinn roimhe ag an Fhairrge Mhór le m’ingean go dtroideadh sé mé. As sin amach téighim chuile oidhche agus fághaim leith-sgéal dó agus ní bheidh mé saor uaidh a choidhche go marbhochadh mé é. “Ná bac leis arsa Fionn troidfidh mise é anocht agus marbhóchadh é.
    San oidhche chuaidh Fionn go dtí an Fairrge Mhór. D’fhan sé cúpla uair a chluig annsin agus sa deireadh connaic sé an
    Caitlín Ní Ghraith
    Seán O Roitleán