Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. Fir Láidre
    B'é Micheál Mór Ó Donnchadha an fear ba láidre ar an mbaile seo fadó. Bhiodh sé ag bualadh na pólí agus nuair a chuireadh siad isteach i bpríosúin é bhriseadh sé na doirse
    Fir Reatha
    Bá é Micheál Mór Ó Loinseacháin an fear is fearr ag rith. Lá amháin chuaidh sé pólí in a dhiaidh mar rinne sé rud éicint as bealach. Rith sé o Cathair na Mart sios go Roinn Feirste agus bhí mála mór ar a dhruim leis
    Fir Siubhal
    D'fág Eamonn Ó Gáthain Béal na Sgaisidhibhe maidin Luain agus do shiubhal sé go Manntrach agus tháinig sé ar ais arís an lá céadhna agus bhí sé sa mbaile sul a ndeachaidh an ghrian faoi an tráthnóna sin.
    Caitlin Nic Suibhne
    Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo