Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

Ar an leathanach seo

1. Tristia an tainm a bhí ar an baile seo le blianta anuas acht timpceall 1798 no mar sin chonnaic feirmeoir darbh ainm Ó hÉagortach tráthnona amháin dreimire oir in a sheasamh ar taobh an cnuic thuas annsin. Dreimire oir a bhí ann agus tig leis é a fheiceál go soiléar. Connaic sé an Maidgean Mhuire ag dul suas ann agus bhí iongnad an domhain air.
    Rinne Ó hÉagortach ar an teach in a raibh an Sagart Ó Cuidegáin in a chomhnaidhe ann - an teach ata i gceist sin teach atá le Aontuine Mac Cosgair i bPolláin anois. Glaodh sé ar an sagart teacht go bhfeicfeadh sé é agus tháinig. Ní fhaca muinntir an baile é ar chor ar bith. Thárla an rud céadna dhá oidhche in a dhiaidh sin
    Caitlín Nic Suibhne