Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

20. Rud ar bith a thuiteas uait na tóg é go dtógtar duit é.
    21. Nuair atá duine ag imtheacht ar thuras fada ba cheart sean-bhróg no maide-briste a chaitheamh na dhiaidh chun amh a chur air.
    22. Má théidheann duine isteach i dteach agus bunadh an toighe a bualadh maistreadh ba cheart do'n duine sin beannacht a chur ar an obair agus cúpla buille de'n lonaidh a bualadh. Muna ndéintear seo ní bhéidh im ar bith ar an cuinneóig.
    23. Is ceart teine mór a chur síos oidhche na marbh ar eagla go dtiocfadh na marbh arais ar cuairt agus iad fuar.
    24. Is ceart salann a chur ar bainne i gcomhnuidhe atá ag fágailt an toighe s'agat, nó muna ndeintear seo ní bhéidh amh ar bith 'sa teach.
    25. Ma deireann tú go bhfuil duine dóigheamhail is ceart i gcomhnuidhe beannacht Dé a chur ar an duine sin, Muna ndeintear seo b'féidir go ndeánfa droch-amharc air.
    26. Má phostar beirt deirbhsiúr taobh istoigh de'n bhlian amháin sé an dara bhean an chead bhean a gheobhas bás.
    27. Nior ceart duit uisge a ól nuair a bhíos tú ag buladh maistreadh.
    28. Níl sé adhmhail an t-salachar atá istoigh i dteach