School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
D. Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    leis. Annsan do chuirtí gob an ghanndail siar i mbéal an leinbh ach ní ceart leiginn do'n leanbh an ganndal a fheiscint. (2) Deirtear go bhfuil leigheas in anál a athar naoi mhaidin roim breacfasta.
    An Triuch:- Nuair a bhíodh an triuch ar daoine do théigidís fé dhéin giolla an chapaill bháin agus a rádh, "A ghiolla an Chapaill Bhain cad a leighisfeadh an triuch". Pé rud a dhéarfadh sé sin do deintí é agus do leighistí an triuch. Sé an rud is gnáthaighe a deirtear ná "meidhg dhá bhaine agus an gruth a thabhairt o'n ngiolla.
    Teine Dhia:- Dá mbeadh an teine. Dhia ar dhuine is amhlaidh a sgríobhfadh sé a ainm agus a sloinne timcheall ar le peann agus dúbhach ach ní ceart an dúbhach a leigint isteach sa teine Dhia.
      1. cleachtas an leighis
    Brígid Bean Uí Lúbhaing