Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Áirne

Cill Airne, Co. Chiarraí
Na Siúracha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Deintí an geir do leaghadh agus é do chur i gcrúsga. Geóbhfá an múnla annsan agus páideóg. Bheadh tairgne ann cun an páideóg do coiméad sínte. Sgaoilfeá an geir isteach sa mhúnla. An múnla do cur síos san uisge fuar. Nuair a bheadh sí crúaidh fuar ansan d’fhéadfá é do tharrac amach.
    Amannta eile do mairbhuighidís lunga agus maidráí éisg (is fearr íle an madra). Deinidís an t-iasg do gearradh agus bhainidís amach an ae. Chuiridís an ae ar an dteine san sliogadh cun é do leaghadh agus an íle d’fághailt. Amach an doras leis annsan agus cuiridís an íle i mbuidéil. Chuiridís páideóg san mbuidéal agus ar sgrugall an bhuidéil chuiridís clúdach píopa agus tré poll an chlúdaig bhíodh páideóg de corduroy. Na daoine a bhíodh cois na fairrge dhíolaidís an íle agus ghéibhidís leath raoil an gloine air. An té go mbíod muillean aige níor mhaith leis in aon chor an íle a bheith ar an olann. B’fhearr leis an íle féin do chur ann – íle ráibe a tugadh air.
    Ainm an duine ó’n a bhfuaras é
    Mícheál Ua Muircheartaig