Scoil: Leitir (uimhir rolla 15668)

Leitir Thoir, Co. Chiarraí
Tomás Mac Eóin

1. Cloc Ógham
    Tá cloch óghaim suídhte ar taobh do láimhe dheise den bhóthair, ag dul ó Scoil Leitreach go Loc Cúm na Caillíghe, agus tímcheall leath-míle ó Loc Cúm na Coróineach.
    Níor fuaireadh an cloch amach go dtí tímcheall le sé blíadhna ó shoin, nuair a bhí an bóthar nua a dhéanamh, agus bhí tímcheall le dhá throigh de charta anuas air.
    Níl fhios ag aoinne cathain úsáideadh an cloch, ac deireann na sean-daoíne gur úsáideadh mar altóir í in aimsir na bpéin-dlighthe. Fuirm trían-tánach atá ar na gcloich, agus tá sí tímcheall dhá troig go leith ar aoírde, agus troig go leith ar leithead. Tá líntí agus cearcail geárrtha amach ar an gcloich i bhfuirm ógham-craobh.
    Mícheál Ua Gríbhthín, do scríobh
    Máirín Ua Gríbhthín (65) d’aithris