Volume: CBÉ 0180

Date
The Main Manuscript Collection, Volume 0180, Page 346

The Main Manuscript Collection, Volume 0180, Page 346

1. (no title) (continued)

Bhí fear fad ó shoin ann i gcoill agus bhí sé a deánamh scuab.

(continued from previous page)
    Thug siad a t-éan fhad leis, agus d’iarr sé ar a chailín a’ t-éan a "chookáil" agus an chroidhe agus na cruagaidh a chur ar
    dá 'spit' ach aon taobh de’n teinidh. Rinn a cailín sin leis an éan, agus bhí ’n dá ghasúr ’na suidhe ag taobh na teineadha, bheir fear aca ar a chroidhe
    agus d’ith sé é, agus bheir a fear eile ar na cruagaidh agus d’ith sé é.
    Nuair a chonnaic a’ rí go rabh ’n croidhe agus na cruagaidh ithte dubhairt sé go gcaithfeadh sé an dá ghasúr a fhághail marbh
    agus béigean do’n athair an dá ghasúr a dhibhear agus chuaidh an dá ghasúr fá’n choill. Bhí fear amuigh sa choill a scaoileadh
    éanacha agus beathadhaigh fiadhain, agus fuair sé ’n dá ghasúr ins a choill agus thug sé leis iad. Bhí ’n dá ghasúr aige fada go leór agus a gcoinneáilt le scoil nó go dtí lá amháin gur thuit siad fhéin agus a chlann fhéin amach le chéile.
    Dubhairt a dá bhuachaill go gcaithfead siad
    imtheacht nach dtiocfadh leóbhtha cur suas le n-a