School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Rois Ní Braonáin

1. (continued from previous page)
    tine i lár an urláir. Bhuail an codladh a ba troime iad a mhothaigh siad ariamh agus shín cuid aca iad féin ar an urlár agus achan dóigh ach ba ghoirid gur mhothaigh siad iad féin greamuighthe do'n talamh le sioc gan iad ábalta mothú nó corrú.
    Tháinig Diarmuid a' tarrraint ar an dinnéar ach i bhfad sul mar dtáinig sé ar amharc na háite mhothaigh sé an éagchaoint agus na hosnaí truaghchaointe istigh san uathaigh.
    Nuair a tháinig sé go béal na huathaighe scairt sé isteach caidé bhí cearr. Scairt siadsan leis gan a theacht níos faide nó go raibh siadsan uilig ceangailte do'n talamh le draoidheacht agus gan fear acu ábalta bogadh nó corrú. Scairt Diarmuid le Fionn agus d'iarr air ordóg a chogaint, rud a rinne i ndiaidh a láimhe a tharraingt ó'n talamh agus an craiceann agus cuid de'n fheoil 'sa' tsioc.
    'Sé an fios a fuair sé go raibh siad ceangailte le draoidheacht ag triur ingeanacha
    Rois Ní Bhraonáin