School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

chaislean dheas a bhí aca agus an dóigh bhreagh a bhéadh ortha feasta.
    "Nach raibh an ceart agam", ar' sise, "tabhairt ort a ghabhail agus seo uilig a iarraidh ar an iasc. Tá mé sásta anois agus ní iarrfaidh mé níos mó."
    Is doiligh na mná a shásadh agus ní raibh i bhfad gur éirigh an bhean mío-shásta agus tursach de'n iomlán, agus dubhairt sí nach mbéadh sí sásta go mbéadh sí ós cionn 'acha'n bhainríoghain ar an domhan.
    "Gabh go dtí an cladach arais", ar' sise leis, "agus abair leis an iasc mé a chur ós cionn 'acha'n bhainríoghain ar fud an domhain."
    Ní raibh an fear sásta a ghabhail ach ní raibh ní b'fhearr le deanamh aige ach deanamh mar hiarradh air, agus bhog sé leis. Nuair a tháinic sé go dtí an chladach bhí an t-uisce dorcha agus salach, agus saoil sé nach mbéadh maith ar bith do scairtigh ar an iasc, ach mar sin fhéin, scairt sé, agus tháinic an t-iasc chuige.
    AT0555: The Fisher and his Wife
    Nóra Ní Dhubhthaigh