School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Tháinic an rí leis an scéal seo, agus thoiligh sé leigint do'n bhuachaill troid i n-áit a mhic fhéin.
    D'imthigh an bhuachaill annsin go h-ionad na troda agus sheasuigh an fód ar son mhic an ríogh. An chead fear a deachaidh sé a throid leis steall se an ceann de; rinn sé an cleas céadna leis an dara fear agus lean air go dtí gur bhain sé na cinn de'n chúigear aca, agus annsin bhí inghean an ríogh bainte aige.
    Thug an buachaill aghaidh ar a' bhaile annsin agus d'innis do'n rígh agus d'á mhac caidé mar chuaidh an troid agus go raibh inghean an ríogh bainte aige do n-a chomhrádaidhe.
    An oidhche sin bhí bhainfheis mhór le bheith aca mar bhí siad le pósadh ar maidín lá thar na mharach. Chuaidh an rí agus a mac 'un na bainfheise ach d'fhan an buachaill a throid ar son inghine an ríogh sa bhaile, indeoin go raibh cuireadh ag íseal agus uasal 'n-a bainfheise.
    Síghle Níc Ruaidhrigh
    Maighread Níc Ruaidhrigh