School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    An oidhche sin chuaidh siad 'n-a bhaile agus chuaidh an bheirt a luighe ar aon leabaidh. Ní raibh siad i bhfad 'n-a luighe go dtug chroidhe mhic an ríogh léim. Ar éirigh daoibhthe ar maidín chuaidh an buachaill fad leis an rígh agus d'innis sé do go raibh a mhac gabhail a fhághail bháis sa troid an lá sin, ná go dtug a chroidhe léim an oidhche roimhe sin.
    "Is cuma liom", ars' an rí, "b'fhéidir gur sin an bás atá fá 'n-a choinne".
    Dubhairt an buachaill gur mhór an truaighe é bás a fhághail go fóill; dá bhfuigheadh go mbéadh a mhuinntir uilig buadhartha 'na dhiaidh agus dubhairt sé go raibh sé fhéin agus eisean an-chosamhail le chéile; go rachadh sé fhéin a throid ar a shon agus da mbainfeadh sé inghean an ríogh go dtabhairfeadh sé do í le pósadh; "agus", ar seisean, "dá gcuirfidhe 'un báis mise fhéin, ní'l fear mo caointe le fághail agus ní bheádh duine ar bith buadhartha 'mo dhiaidh".
    Síghle Níc Ruaidhrigh
    Maighread Níc Ruaidhrigh