School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

bith à bháthad
    Chuaidh sé síos ach ní raibh duine ar bith le feiceail ná le fághail aige. Chuaidh an chuid eile síos, thoisigh siad a chuartughadh agus fuair siad é leath bháidhte, má b'fhíor.
    An fhad agus bhí siad ag cuartughadh chuaidh an cat suas as chuaidh sé a cainnt leis an rígh. Dubhairt sé leis go dtáinic gaduidheanna ar chuid éadaigh a mháighisteara nuair a bhí sé a' snámh agus go dtug siad leo a chuid éadaigh, agus go raibh náire air a theacht i láthair an ríogh siocair é bheith tarnocht.
    Dubhairt an rí leis an cat gur bh'fhurust sin a léigheas. D'iarr sé ar fhear dá raibh anns an choiste imtheacht go dtí an caislean agus an chulaidh éadaigh a b'fhearr a bhí ann a thabhairt chuige. Tugadh an t-éadach chuige agus chuir máighistir an chait air é agus shaoilfeadh duine annsin gur Tighearna dá ríribh a bhí ann.
    Siubhail sé suas fhad leis an rígh, agus chuaidh sé isteach anns an choiste. Thiomáin
    AT0545: The Cat as Helper