Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Pósadh é annsin agus bhí teaghlach aige, ach má bhí, teaghlach gan mhaith a bhí ionnta agus chaith siad a chuid airgid uilig. Sa deireadh d'imthigh sé a chtuinniughadh a chodach.
    Lá amháin thainic sé go dtí teach agus chuir sé ceist ar fear an bhfuigheadh sé cead fanacht go maidin agus dubhairt an fear leis go bhfuigheadh. Chuaidh sé isteach agus rinn bean an toighe bolgam tae do. Shuigh sé go h-am luighe go dtainic fear an toighe isteach agus thoisigh an comhrádh ag an bheirt.
    Dubhairt an fear bocht go raibh sé ann a sháith de'n t-saoghal am amháin ach go raibh sé bocht go leor anois, ná nuair a d'éirigh an teaghlach 'un méadaidheacht nach raibh ann ach "cuid an taetgeadhtóir? ag an chaithteoir". Dubhairt fear an toighe go raibh seisean ar an fhear a ba saidhbhire i nÉirinn am amháin ach nach raibh mórán fágtha aige anois agus "an rud a mbíom ag cainnt go minic air" ar seisean
    Donnchadh Ó Baoighill
    Cáitlín Ní Bhaoighill