School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (continued)

Bhí gasúr ann agus ní chuirfeadh dadaidh eagla air. Lá amháin chuaidh sé fhad le dall.

(continued from previous page)
    comhran leo. Leag siad síos an comhran, léim fear mór dubh amach as. Thosuigh an bheirt fear dá bhualadh. Com, Com, arsa an gasúr. Leig ar shiubhal an fhear sin. Thosuigh an gasúr ag cuiduighadh leis an fhear a tháinig amach as an comhran. Thug siad a cuid as measa don bheirt eile. D’imthigh siad arais ar maidin. Nuair a chuaidh sé ag an dall ar maidin d’fhiafruigh sé do an bhfuair sé dadaidh a chuir eagla air. Ní bfhuar mise dadaidh ach dhá fhear a tháinig ann agus comhran leobhtha. Thug an dall cúig púnta do. Má théigheann tú síos agus siudhe ag an clochan sin shíos anocht gheobhaidh tú rud a chuirfeas eagla ort. Maith go leor arsan an gasúr. D’imthigh sé ag an dó dhéag tháinig fear mór dubh aníos an abhain.
    Dubhairt sé leis an ghasúr nach bhfuil cuma uaigneach ort in do shuidhe annseo. Níl arsa an gasúr. An [dtiofaidh]? tú mé fhad le teach. Maith go leor arsa an gasúr. Chuir ar a dhruim é agus dimthigh siad go dtáinig siad fhád le teach. An é seo an teach arsa an gasúr. Ní theach arsa an diabhal. Chraith siad sin an t-uisge [cosige]? aréir agus tá loch thart fa’n teach agus ní thig liom
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Caitlín Nic na Midhe