Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Kilcoona, Co. Galway

1. 1. Séan Ó Cuinneagáin 2. bunantabair
    3.Corrandulla gaillimh. Go bliadhain
    4. Feilméar 5. bunantabair.
    bean Chruic- mhógha agus an fígheadóir.
    bhí bean ina cómhnaidhe i mbaile-dóighte ag bun Chnuic - mágha. bí ádhbar giota flainín sníomhta aice le dul chun an fígheadóir. Ní raibh fhios aice cén fígheadóir a rachad sí aige le n-a fhígheadh. Tháinig fear beag isteach le culaith glas olna air agus caipín den rud céadna. "Cén fhigheadóir atá tú ag dul dhó chun an giota flaiín a fhígheadh", adeir sé. "Muise níl fhios agam", arsa máire. "déaanfaidh mise é a fhíghead", adeir an fear beag, " má thugann tú dhom é". "Cé mhéad a bhaineas tú dhíom", arsa Máire. "Ní bhainfidh mé tada dhíoc", ar seisean , aice cuimhnigh ar m'ainm nuair a bheadh sé réidh agam", "Cén t'ainm atá ort" arsa Máire, "Eamonnn Houster", ar seisean. Thug sí adhbhar an fhlainín dhó agus chuir sé ar a dhuim é. "bheidh mé
    AT0500: The Name of the Helper
    Seán Ó Chuinneagáin