School: An Clochar, Áth Cinn

Headford, Co. Galway
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. Sgéal
    Bhí Easbog i mBun-an-Tobair fadó agus sé Ciardhúbháin a bhí mar ainm air. Bhí buachaill-aimsire aige d'ar bhainm "Hughie Lord". Bhí go leór píghneacha ag an Easbog agus chuir sé i gcoirnéal i seomra íad. Tar éis tamaill bhí caonach liath ag teacht ortha. Chuir sé "Hughie Lord" gá n-iontó. Bhí cuid aca agus bhíodar glas leis an gcaonach liath. "Cé'n sórt airgid é sin a Hughie" ars an t-Easbog. "Ó is droch-airgead é sin" arsa Hughie. "Líon isteach i mála é" ars an t-easbog agus chaith amach i "n-Abhainn Bháidhthe" íad". Líon "Hughie" an t-airgead agus chuir sé cóta mór air féin. Líon sé mála gainimhe agus chuir sé faoi'n a ascall é agus chuaidh an t-easbog in éinfheacht leis go bhfeicfeadh sé an gcaithfeadh sé amach íad.
    Nóra Ní Chuinneagáin
    Bunatober, Co. Galway