School: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Máire Ní Mhainnín

1. (continued from previous page)
    'na suidhe roimis. Fuair sé blas gách bídh, is sean [?] gach dighe, mil griagach, is beór lochlannach is báisíní trioma teó. Chuaidh sé a chodhladh dho féin annsan. 'Stoidhche lár na mháireach nuair a bhí na ba crúidhte d'imthig sé 'an ghort arís. D'imthig an buachaill uaidh abhaile mar a dhein sé an oidhche roimis sin. Shuidh Fionn san áit céadhna a bhí sé aréir roime sin. Lár na -oidhche chualaidh sé chuige tríd an gcoill fathach na dtrí gceann, na dtrí mbeann, na dtrí muineál, na dtrí gcluasa déag ar sileadh siar síos ar a thúin. Bhagair sé leis an bhó a bhí an fathach eile ag tógaint leis aréir roimis sin. Tháinig Fionn roimis agus d'fhiafruig sé dho cá raibh sé ag tabhairt na bó. "Is cuma duit" arsa an fathach "mar ní h-aon phioc dod' chuid seo [?] í. Seo chun a chéile iad ag gabháil do chlaidhte géara i mbun is i mbárr asnaidheacha ar a chéile. Dheinidís talamh bog do'n dtalamh cruaidh is talamh cruaidh do'n dtalamh bog. Do thairrigídís toibreacha fíor uisge aníos
    Brighid Bodhlaeir
    Tomás Ac Gearailt