School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    "Tá sé ag cogaint ar a dhicheall" ar seiseann leis an seana bhean. "A druid suas tamall eile go gcloisfhimid é". "Dhruid sé suas tamall eile" ar seiseann leis an seana bhean.
    Nuair a thóg an Bitheamhnach a cheann dúbhairt sé "An bhfuil sí cothuigthe?" Rug Tadhg ar an seana-bhean agus chaith sé uaidh í. "Sidí annsan agat í" ar seisean "agus fút féin atá an bhfuil sí cothuigthe".
    Annsan chuir sé sa rith is fearr bhí aige ach nuair d'féuchfadh sé na dhiaidh. Bhíodh an duine na dhiaidh agus é lán do scannradh. Bhain sé an tigh amach agus gan ann ach an dé. Seo ag iadhamh an doruis é nuair dúbhairt an tseana bhean "O a Thaidhg leig isteach mise leis".
    "Ó léach uait" arsa Tadhg "an tusa atán annsan. Shíleas ná féadfá sa siúbhal".
    "Ara Thaidhg" ar sise "nuair is cruaidh don gcaillig caithfidh sí rith".