School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Bhí baintreach ann uair agus bhí beirt mac aici. Sagart do b'eadh duine aca agus gréasaidhe do b'eadh an duine eile.Caileadh an gréasaidhe agus táréis sin bhí an mháthair ana bhocht. Ní raibh fhios aici cá raibh an mac eile a bhí 'na shagart mar ná raibh aon slíghe aige chun scríobh.
    Níor d'fhan an bhaintreach i bhfad 'na tigh táréis bás a mic. Thosnuigh sí ag siubhal roimpi ó áit go h-áit. Chaitheadh sí oidhche i dtig cómharsan annso agus annsúd.
    Thárla go dtáinig sí isteach i gcathair beag i bhfad ó bhaile oidhche Satharn. Chuaidh sí isteach i dtigh tábhairne.
    Bhí fear a' tíghe ag cur snas ar a bhróga. Bhí saghas tuairm aige gurab í máthair a' tsagairt í mar chualaidh sé trácht uirthi. Fuaireadh béile ullamh agus dúbhradh léi go bh'féadfadh sí fanamhaint an oidhche sin.
    Dúbhairt fear a' tíghe go raibh sé ag dul ar
    Caitlín Ní Ghairbhíghe