School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

an mhuc ag crochadh lastíos den ndoras.
    "Mo náire é thú a Sheáin Láidir", ar seisean, " sid é mar tá cuid na ndaoine úaisle dá chaitheamh agat".
    "Ó fóill fóill a dhuine úasail", arsa Seán, " ní hamhlaidh do marbhuigheasa an mhuc san ach do cailleadh í".
    "Cuir úaim do chuid leath-sgéil," arsa an Ministir, "ach geóbhaidh an tíghearna fios ar do chúram."
    D'imthigh sé leis annsan agus é ag séidfaoil(???) lé gáire(??). "Is minic a bhíosa," arsa Seán Láidir
    istigh leis féin, "agus go gcuirfhinnse cor it phíp," agus hé(??) mar táim fós cuirfheadsa i niúil duit ná beir ábalta ar do sgéal a d'innsint pé slighe a imtheócadh sé dhom féin", ag caitheamh do a bheist muirichlí , agus ag tarrac a hata anúas ar a shuile, agus ghaibh timcheall fé bhrághaid an Ministir leath slíghe idir Baile an Fhirtéirigh agus Baile
    Dómhnall Ó Suilleabháin
    Imileá an Bhóthair, Co. Kerry