School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    Chuaidh sé isteach. Ní raibh istig ach seana-bhean agus sean-duine agus gabhairín ceangailte last-thíos de'n ndoras. D'fhiarr sé loistín na h-oidhche ortha agus fuair.
    Bhí prátaí beirbhighthe aca ar sciath aca agus chuaidh an seana-bhean agus chrúidsi an gabhar agus thug sí an bainne don stróinséar. Nuair a bhi an suipéar thart deineadh leaba tuighe sa chúinne dhó agus chuaidh an bheirt eile síos i seomra.
    Nuair a bhreac an lae bhí an feirmeoir ag ciorrbhadh an bhóthair do féin agus níorbh bhfada gur bhain sé a thig féin amach. Níor leig sé faic air go dtáinig aimsir dínnéar. Thosnuigh an cailín ar an seana phort céanda ach dúbhairt an feirmeóir :
    "Léan uait is ciac bhiodh-sa thiar
    Ní raibh agaibh ach prátaí beirbhighthe ar sciath