Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cuireann sé na buínn isteach sa teine agus deineann sé do bhuaile le casúr, agus cuireann sé ar an roth annsan é. Tá ceann adhmaid ar an ceárdchain agus tá an dorus ceárnach. Timcheall triocadh blian ó shoin do bhí cuid des na ceárdcain anso agus do bhí cuid des na gabha ábalta pící do dhéanamh. Ní raibh a shín sir in-aoncor na gaibhne. Do bhí siad ábalta ceáchtaí agus geataí agus crúidhte capall a dheánamh.

Mícheál Ua Conchubhair
    Fatha
  2. Tá beirt gabha sa pharóiste seo. Tá duine aca ar thaobh an bhóthair puiblidhe ag bun ár scoile agus tá an duine eile aca i mBaile an Aighre agus tá sé tamall suas ón mbóthar puiblidhe. Is iad aso na h-úrlisí atá aca:- an inneóín, órd, casúr, ceapórd agus builig mór. Tá tig fé leith ag an gabha; ceárdcha a tugtar ar an tig sin. Bionn teine mór aca san céardhchain agus bíonn an builig aca cun é a shéideadh. Bíonn tobán uisge ar thaobh na teine. Deirtear dá nígheadh an gabha é feín ins an uisge a bhíonn aige cun an iarann do fuaradh go mbeadh
    Mícheál Ó Dúinn
    Seán Ó Dúinn