School: Castlerock N.S. (roll number 13242)

Drummartin, Co. Sligo
Frank Haran

1. Bhí sean-fear an uair amháin agus chaith sé a shaoghal ag bailiughadh airgid. Bhí sé chómh sanntach sin ann nárbh mhaith leis sgaramhaint leis nuair a bhí sé a' fághail bháis. Chuimnigh sé ar bheart len é a thabhairt leis 'un na h-uagha. D'orduigh sé é a bhruit. Bhí dúíl ag a inghin san ór freisin agus in ionad é a bhruit mheasg sí im agus bainne le cheile agus rinne measgán maith don sean-fhear. Nuair a bhí sé bruidhte bheitheá cinnte gur ór a bhí ann agus ba é an sgéal céadna leis an sean-fhear. Shlug sé an measgán siar go h-alpach agus nuiair a shíl sé go raibh an ciste slán in a bholg d'éag sé go sásta.
    Annsin thainig an t-inghin isteach i gcóir an airgid go léir.
    Pádhraig Breathnach