School: Gort Buidhe (roll number 14509)

Gortboy, Co. Kerry
Gilbert Mac Gearailt

1. (continued from previous page)
    sórt "gaiters" (lorgachán) déanta mar cos stoca acht gan aon bhuinn ortha. Choimeádadh na lóipíní a gcosa te ins an aimsear cruaidh. Ba mhinic a théígheadh na buachaillí ar scoil ins an sioc agus a gcosa reódhta leis an bhfuacht. Thagadh méisirí ar a gosaibh. Ní mhothuigheadh na buachaillí aon fhuacht i mbuinn a gcos cómh-righín le leathar.
    B'annamh a níghidís a gcosa: anois agus arís is dócha agus nuair a bhíodh pota ar an úrlár agus uisce na gcos ann bhíodh na mná ana-chúramach cun é caitheamh amach roimh dul a gcodladh dhóíbh, ar eagla go mbádhfaidhe na sídheóga ins an uisce nuair a bheidís ag rinnce timcheall na cistineach agus muinntear an tighe sa leabaidh.
    Deantaoí bróga annso fad ó: bróga láidire agus phadhbhars móra fútha. Bhíodh an leathar comh chruaidh le h-iarran agus bhídís ana-throm acht bhídís go maith agus sheasfadh fear amuigh sa pháírc ins an mbáistig ag obair agus bhéadh a mbróga tirim indeireadh an lae
    Dómhnall Ó Cróinín
    Gortboy, Co. Kerry