School: Gort Buidhe (roll number 14509)

Gortboy, Co. Kerry
Gilbert Mac Gearailt

8) MEANNTÓGA = Nettles
    The poor man's blister

9) WATER CRESS
    Fásann an plannda so i dtobar, nó sruthán fíor uisce agus deineann sé bíádh deas folláín sláinteamhail - SALAD

10) LUS na gCLOCH
    Stuif a bhíonn ar na clochaibh; deaneann sé dathú agus deirtear go bhfuil leigheas ann leis cun na gcos.

11) RAITHNEACH
    Is úsáideach an plannda an raithneach, tugtar barr na raithnighe óíge meascaighthe le min agus uisce te dos na cearcaibh ins an samhradh. Deintear leapacha dos na buaibh, dos na mucaibh agus do na capaillibh as raithnig

12) AITEANN
    Bíádh mait dos na capaill iseadh aiteann agus min + coirce.
    Bíonn ineall speisíalta ag na feirmeoiribh cun an aitinn do brúghadh.

13) FRAOCHÁÍN
    Do dheineadh na Lochlannaigh beóír as an bfraocháín fadó. Bhí an rún ag na Lochlannach agus bhí sé ag teastabháíl ós na hÉireannaig. Bhí an rún ag duine dos na Lochlannaig agus d'innis sé an rún dá mhach. Bhí eagla ar an athair go sgaoilfeadh amach an
    Domhnall O Séaghdha
    Beaufort, Co. Kerry