School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Fadó do bhíodh na daoine geall leis fice bliadhan sara gcaithídís aon bhróg. Bhí fear ann fadó agus níor caith sé aon bhróg raimh acht aon pheidhre amáin agus thugadh sé iad san fé na eascail go dtí an an Séipéil gac Domhnach agus nuair a thagadh sé inaiche leis an Séipéil chuireadh sé air iad agus nuair a bíodh an t-Aifrean críochnuighthe thógadh sé de iad agus ritheadh sé abhaile. Nuair a nígheadh síad a gcosa san oidhche fágfadh siad an t-uisge annsan go dtí maidin agus an céadh rud a deineadh siad leis ná an luachair do fhluicadh leis.
    Siobhán Ní Úrdail
    Siobhán Ní Úrdail