Scoil: Scoil N. Mocomóg

Cappaboy More, Co. Cork
Seán Ó Macháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bheidh bean as iomchar leinbh agus nuair a ragfadh giorrfaidh treasna uirthe beidh bearna-mhil ar an leanbh.
    Dá dtéighteá isteach sa tig agus nuair a bhíonn dhá doras sa tig agus nuair a bhíonn dhá doras sa tig, caithfidh dul amach an doras cheudhna.
    Ná dún an doras istig sa cistín.
    Ná druid do teine síar in aon chor.
    Nuair a bhíonn teine na cisteanach súidhte le fanaidh na talmhan bíonn mí-ádh san tig san i gcómhnuide.
    Nuair a gheibheann (duine) bó bás den brene-dearg caithfidh tú píosa na feola-san do thabhairt isteach agus í do chur ar chrochadh san seimléar.
    Coiméadfadh sé sin an brene-dearg o'n na buaibh.
    Dá gcuirteá píosa feóla san cré chun dioghbhálu do dheanamh dó. Má cuireann tú sop mór-thoimcheall air deanfaidh díoghbháil dó annsan.
    Uaireannta nuair a bheadh bean fir breóite le fada chuirfidís sluasadh dearg púithe chun ruaig do chur uirthe agus annsan thiocfadh a bhean abhaile dó.
    Caithfidh tú feoil do thógaint o'n nduine nú a thabharfadh sé duit í.
    Nuair a bíonn duine ag dul o'n a thigh, tóg rud éigin leat agus beidh an t-ádh agat féinig.
    Dubhann feoil ag teacht aníos Cusán áit atá sé mhíle soir o'n gCaolchuill.
    Bhí Mícheal O'Huracháin ag teacht abhaile ó Dhunmaon-muighe oidhche amháin agus dúbhaig an feóil a bhí sa truachail aige agus do lean an baluith truachail ar san amach.
    Beirthe
    Ní cheart an rud duine amháin acu é sin acmar