School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    do ghlaoidh sí amach ar mach an mhnaoí friothalamh agus d'fhiafhruigh sé de cad 'na thaobh go ndubhairt sé le 'na mach féin gur "bastairt" é, agus dubhairt mach an mhnaoí friothálamh go ndubhairt an máthair nuair abhí sí ar leabaidh a báis an oidhche a rugadh bean fhir a' gheata agus mac an duine-uasal gur thug bean fhir a' gheata cúig púnt dí ach an bheirt leanbh a aistriúghadh agus mac an duine uasal a chur in ionad a mic féin.
    Fuair sí bás díreach nuair abhí an méid sin innste aici dho mar do bhí sé ag déanamh trioblóide dhi. Roimis sin do bhí an duine-uasal chun míle púnt costaisí a chur ar an mhnaoí friothálamh.
    Nuair a airig sé cad dubhairt sé do chimeád sé a aigne chuige féin agus do bhí bean an duine-uasal ag cuimhneamh i gcómhnaidhe ná'r b'é a mac féin abhí aici in-aon-chor agus do gháirfeadh a fear mar
    Siobhán Ní Thuama
    An Cheapach Thiar, Co. Cork