School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

Sé an ainm atá ar an páirc in aice mo thig ná "Páirc na Claise". Sé an cúis is mó gur tugadh an ainm sin air ná go bhfuil claise ag rith na lár. (2) Tá pairc eile ann agus glaodhtar "Páircín an tobair air mar tá tobar ann.
    (3)
    Ainm eile ar phairc isteadh an Fatha. Sé an fath gur tugadh an ainm sin air ná go raibh "ciste ór fé carraig mhóir leathann atá ann agus gur minic a cuaidh daoine fé na dhéin á lorg istoidhche agus sa ló.
    (4)
    Tá tri páirceanna eile ann agus tugtar "Paircín an t-siucre" "páirc a leanna" agus an "Páirc bheag". Sé an fáth gur tugadh "Páirc a leanna" ar ceann acu ná, is ann a bhíonn na ba ag ag inbhear sa geimhridh mar tá fothain ann ós na crannaibh agus rud eile tá sí an-mhor agus leathann.
    (5)
    Tá páirc eile ann agus tugtar "an Garrdha dubh air mar nuair a bhí an gorta ag pléidhe na daoine in Éirinn fadó tháinig "an dubh" ar na prátaí san garrdha sin agus is uaidh sin thuill sé an ainm.
    Tá páirc eile ann agus tugtar "páircín an gheata" air toisg go bhfuil geata i dtosach na
    Seán Ó Céilleachair