School: Convent of Mercy, Rinn an Chabhlaigh, Cóbh

Ringacoltig, Co. Cork
An tSr. Peadar

1. (no title) (continued)

Tímceall míle go leit ar an dtaobh tuaid de'n Cóibh, tá áit ar a dtugtar "Lios An Uisge" mar ainm ar...

a d’innis dom i dtaobh an mí-ad a thuit ar na bfearaib.
  2. An Sluaigh Sídhe
    Timcheall seachtó bliain ó shoin bhí fear ‘na chomnuidhe ar Cnoc na Fuinneoíge in aice le Cnocán a’ bhíolaraighe. Tá Cnoc na Fuinneoíge timcheall mile ar an dtaobh theas de Cnocán a bhiolaraighe. Aon lá amháin bhí an fear so ag gabháil fé dhein an Chnocáin ar teachtaireact éigin. Chonnaic sé bean ag teacht fé’n a dhein agus deabhad uirthí.
    Bheannaigh sé dó, bhí clóca húda uirthe agus dubhairt sí leis dul isteach sa díg i bhfolach (bhí díg leathan doimhin san áit chéadhna). Dubhairt sí leis freisin gan feacaint amac ar an mhíle bheatha. Annsan d’imigh sí leí féin ó dheas fé dhein Ráth Mhíle Fód. Cuaid Conn (sin é an ainm a bhí air) i b folach sa díg. Ní raibh sé i bhfad ann nuair a chuala sé an fothram go léir ag druideadh ‘na ghoire. Bhí an sluagh Síde cuige fé lán t-siubhail. D’feadfadh sé iad go léir do chloisint ag gábhail
    Seán Ua hÉigeartaigh
    Belvelly, Co. Cork