School: Baile an Chaisleáin (roll number 11303)

Castletown, Co. Cork
Diarmuid Ó Mathghamhna

1. (continued from previous page)
    in aice le Droichead ann. (Deirtí go dtaisbeanadh Beamish é feín ann in a dhiaidh sin tar éis a bhais ag teacht anois ó Ifreann dár le daoine) Tháinig muinntir an fhir mhairb aniar tar éis tamaill agus tugadh a corp abhaile chun a churtha.
    Bhíodh scáth ar na daoine ag siúbhal tré Muine na Croiche tamall ó sín. Ní'l anois ámh.
  2. Tugadh an ainm sin ar an mbaile talmhan so toisc gur togadh falla tirm cloch mór timcheall air nios mó na cead bliadhain ó sin. Tá dhá lios móra ann agus fuarathas Souterrain ann tamall ó shin. Ar an dtaobh shoir de in aice le Baile anGhárda (?) bhí muilleann ann fada. Fá pairc a mhuillinn ar an áít anois - Uair do bhí na Saighdiúirí ag deanamh Gárda i Crois a' Champa. Siar uaidh thaínig saighdiúir isteach idtig an mhuillinn agus tug sé masladh do cailín a bhí ann. Ní raibh ann chun í do chosaint agus bhí a dhritéair ag obair amuigh i bpáirc. Nuair tháínig sé isteach agus nuair a fuair sé mar bhí an sgeul. Do bhuail sé buille de'n ghrafán a bhí in a láimh aige