School: Kilfenora (B.) (roll number 2155)

Kilfenora, Co. Clare
P. Mag Fhloinn

1. (no title) (continued)

Sa bhliain aon mhíle ocht gcéad fiche is a cúig do chónaigh fear i dTobheartha darbh ainm Seosamh Ó Conchubhair, bhí go leor ór aige agus ní raibh aon rud ag baint codladh na hoíche de ach rud amháin 'cá gcuirfeadh sé a chuid óir i bhfolach?'.

24
    Bhí brionglóid aice da mba rud é gur chuaidh sí go dtí loch do gheobhfadh sí an tór.Chuaidh sí go dtí an sagart paróiste agus dubhairt sé leí agus e a chaiteam mór thimcheall uirthi ins an áit a chuir a céile an tor .Do dhein sí é
    agus tar éis cúpla noiméad bhris an talaimh go léir mór thimcheall uirthi. Annsin chonaic sí teine .Annsin chonnaic sí ceann fir ag teacht.Dubhairt sé "ceard ata tú ag lorg ta me ag lorg an oir"ars an bhean.Fuair sí e agus caith si saoghal maith go dtí an lá a fuair si bás.

Fadó, fadó bean darbh ainm Máire Rua a bhí ina cónaí i gcaisleán leim-an-lic.

6 Fadó, fadó bean darbh ainm Máire Rua a bhí ina cónaí i gcaisleán leim-an-lic.Bhí go leór óir aichí agus ní raibh fios aici ceard a déanfadh si leis .Do chuir si ibhfolach ar chúl an caisleain.Deirtear aon duine a dhéanfadh iaracht chun é a fáil go bhfuigeadh sé pían in a
    Pádraig Mac Mathgamhna
    Donnachadh Mac Murchadha