School: An Corrbhaile

Corbally, Co. Clare
Máirtín Mac Coitir

1. Ins an t-sean aimseár fadó bí iascaire 'na chomhnúidhe i gCorrabaile. Bhí sé pósta agus do thárlaigh gurbh é toil Dé nách raibh aon mhuírighean ag an mhnaoí. Lá áiríthe ins an cead t-seactmáín de'n Earraigh do thárlaígh go raibh sé féin agus a bheírt páirtí ar an món bhfiadhain le spileidí ag iascaíreacht iasg garbh agus a léightheóir ar eagla na h-eagla ná tuighféa dén sórt eísg an t-iasg garbh seó?. Ní foláir no gur minich ar chualadh tú trácht ar lánga truisch agus cadóga sórt éisg ata go h-anamhámhail go mór mhór an cadóg. Tá reásun mór gurbh i an chadóg an t-iasg is anamúla snámh na faírrge. Mar is fanách aoinne d faghal nar cúalaigh trácht ar na míorbhuilt do thuith amach mar geall ar na bológa agus na h-éisg. Ó Léímh
    Máirín Ní Bhriain