School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus fear greannmhar dob'eadh é. Níor dhein sé gnó Dé moladh go deo leis ná níor dhein sé obair an Diabhail.
    Aon oidhche amháin do bhí se ag teacht abhaile ó aonach agus b'éigin do dul thar [?]abha nách raibh aon droichead air. Nuair abhí sé leath na slíghe treasna d'eirig tuile agus bhí sé ar tí a bháidhte. Chuimhnig sé ar Dhia agus dubhairt sé paidir agus dubhairt: "Fear maith iseadh Dia."
    Ar ball do chuimhnig sé ar an ndiabhal agus dubhairt sé leis féin go mb'fhéidir go mbáthfadh sé é muna mbeadh sé go deas cuige agus dubhairt sé paidir leis an ndiabhal agus seo mar a chríochnuig sé é
    "Ach ní droch duine an diabhal leis.
    Cáit Ní Shúileabháin