Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa (uimhir rolla 14176)

Ceathrú na Líne, Co. Mhaigh Eo
Oide sa chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bíonn an oidhce go ciúin agus an spéar go réaltach má eísthigeann tú bheatea in-ann innseacth an bhfuil sioc ag teacth. Má bhíonn an aba is an clog is an traen ag déanamh gleo mór tá an sioc i ngar dúinn.
  2. Nuair abhíonn an crotach ag scréachghail deirtear go bfuil fearthainn ag teacht agus an rud céadna nuair a bhíonn druim an chait leis an teine. Cuireann an ghaoth adtuaidh an fhearthainn ar do dhruim. An gaoth adtuaigh bíonn sé cruaidh agus chuireann sí gruaim ar dhaoine agus nuair a bhíonn líontha na ndubhán n-alla ar na crannaibh bhionn dhios againn go bhfuil an baisteach ag tracht.
    Nuair a bhíonn an ghaoth ag teacht é Neifín cuireann sí an ghaoth anuas an simléar arís.
    Éibhlín Ní Shionnaigh