Scoil: Fionn-Tráigh (uimhir rolla 16357)

Fionntrá, Co. Dhún na nGall
Aibhistín A. Mac Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    caislean do, acht nuair a bhí sé deanta, d’fiafruigh an Rí do’n Ghoban an rabh caislean ar bith i n-Éirinn com deas leis an cheann seo. “Ta” arsa an Goban agus tá rud agam-sa sa bhaile a dheanfadh an ceann seo comh deas le ceann ar bith atá i n-Éirinn
    Annsin dubhairt an righ go gcaithfeadh sé sin a fhághail do. Dubhairt an Goban go rachfadh sé fhéin abhaile agus go bhfuigheadh sé an rud, acht ní leigfeadh an rí abhaile é. Dubhairt sé go gcuirfeadh sé a mhac fhéin agus fear eile abhaile agus go bhfuigheadh siad an rud a bhí dhith air.
    D’imthigh mac an riogh agus an fear eile agus cuireadh an Goban agus a mhac fhéin i bpriosún – Nuair a tháinig mac an Riogh fhad le bean an Ghobain d’innis sé díthe caidé bhí dhith air Dubhairt sise go rabh sin istoigh ins an chómhra agus nach dtiocfadh léithe é fhághail do, “acht” arsa sise, “Tá tusa bréagh fada agus thig leat cromadh síos agus é a fhághail.” Annsin, d’fosgail sí an chómhra agus chrom mac an Riogh síos, agus chaith sise é isteach ‘sa chómhra, agus chuir sí an clár ar an chómhra. Annsin dubhairt sí leis an fhear eile a ghabhail abhaile agus innse do’n righ, nach leigfeadh sise a mhac amach as an chómhra go leigfeadh sé an Goban agus a fear fhéin abhaile arais fhad leithee.
    Nuair a chualaidh an rí seo, léig sé an
    AT0875: The Clever Peasant Girl