Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. An gasúir Amaideach
    Bhí gasúr ann aon uair amháin agus ní rabh an cuid a ba [thruime] de’n chiall aige. Lá amháin bhí sé ag gabhail isteach ‘un bhaile mhóir agus casadh fear air agus lód turnaipí leis. D’fiafruigh an gasúr do’n fhear caidé a bhí leis. Dubhairt an fhéar gurb’e sin uibeacha láirreach. Smaointhigh an gasúr ceann de na h-uibheacha a d’iarraid air agus d’iarr. Tugh an fear ceann do agus d’iarr ar an ghasúir é a chuir faoí chearc ghuir. Thug an gasúr buidhheachais dón fear agus annsin dfhág slán ag a chéile. D’imthigh an gasúr leis na bhaile mhóir agus fuair na rudaí a bhí a dith air. D’fhág sé an baile mhór agus lutghair mhóir air. Nuair a bhí sé ag teacht na (chaithead) bhaile chaithead se a gabhail treasa ar abainn mhóir. Bhí an uibh leis ina lámh agus nuair a tháinig sé go bruach na h-abhna caith sé treasna é i dtom dreasóg. Le sin rith an coinnín amach agus shil an gasur bocht gurbe an láir óg a bí ann.
    AT1319: Pumpkin Sold as an Ass's Egg
    Eamonn Ó Dubhthaigh