Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

teine bhreag shíos aige scannruigh sí.
    Nuair a d’amharc sí go géar air d’aithín sí gur b’é a fear fhéin a bhí ann. mhuscal sí amhac agus d’innis sí do go dtáinic a athair. D’éirigh sí agus rinn braon breagh tae do. Thug sé an tuirtín do’n mhnaoi agus nuair a bhris sí é thuit na ginídheacha amach agus bhí lúthghair mhór orra. Tar éis an tae a bheith ólta aige thug sé mála an airgid dithe agus bhí siad saidhbhir go leor annsin.
    Ar maidín lá thar na bharach, d’innis sé dithe caidé d’éirigh do na triúr fear agus do’n t-sean-duine agus go raibh dlígheadh le bheith aca agus gur dócha go gcrochfaidh an triúr, agus go raibh seisean ag imtheacht le n-a sábhail. Thug sé leis lón agus d’imthigh leis ag tarraingt ar theach an dlíghidh. Nuair a fuair sé fhad le teach an dlíghidh bhí scaifte mór annsin roimhe, fir uaisle, an cailín óg, agus an fear a mharbhuigh an sean-dhuine.
    Tháinic an fear seo isteach i lár an
    AT0910B: The Servant's Good Counsels